• Gratis verzending boven €50,-
  • Gratis retourneren
  • Levertijd 1 tot 3 werkdagen

De geschiedenis van Vans

Hoogstwaarschijnlijk heb ook jij minimaal een paartje in de kast liggen; Vans, wie kent ze niet?

Waar Vans eerder misschien niet zo heel bekend was, doorstaat het merk inmiddels een enorme stijging qua populariteit. Ongetwijfeld heb jij ze zelf, of zie je dagelijks minimaal één keer de Vans Old Skool voorbijkomen op straat. Zelf heb ik ze uiteraard ook, en rock ze dan ook met regelmaat. Aangezien ik totally in love ben met de sneakerwereld, ben ik mij op een gegeven moment af gaan vragen wat de aard is van dit merk, en dat heb ik uitgezocht. Ben jij ook benieuwd naar waar deze hype nou eigenlijk vandaan komt, dan adviseer ik je vooral om door te lezen voor een interessant stukje geschiedenis over Vans :)

Het heeft allemaal mogen gebeuren in 1966. Oprichter Paul Van Doren had een heel eenvoudig idee voor ogen; schoenen maken en rechtstreeks verkopen aan de consument, zonder tussenpersoon. Samen met een aantal partners is vervolgens de eerste winkel geopend in Zuid-Californië, waarbij drie verschillende stijlen werden aangeboden. Opmerkelijk was wel dat in deze winkel enkel modellen aanwezig waren in de etalage, de rekken in de winkel waren nog leeg. Toch kwam er publiek op af. Maar liefst 12 dol enthousiaste klanten hebben een paartje weten te bemachtigen. Wel verliep dit met een beetje vertraging, aangezien de rekken leeg waren en er dus geen voorraad was. Van Doren heeft toen ter plekke haast gemaakt naar de fabriek, om extra stijlen te laten maken waarna hij uiteindelijk de sneakers heeft kunnen overhandigen aan de klanten.

En dat was nog maar het begin. De jaren erop doormaakte het bedrijf een vlotte positieve stijging, het merk viel enorm in de smaak en bijna iedere week werd er wel een nieuwe winkel geopend.

Switch naar skatemerk

Een ander interessant aspect is de switch van het merk naar een skatemerk. In 1998 heeft Vans zijn reputatie vastgesteld in de skatewereld door middel van het openen van een indoor skateboard park in Orange, Californië. Ook dit viel goed in de smaak, waarna Vans een groot aantal andere skateboardparken is gaan openen in onder andere New Jersey, Virginia, Texas en Colorado. Om meer generaliteit te creëren is Vans veel aandacht gaan steken in het sponsoren van een reeks van sportevenementen, waarbij je kunt denken aan skateboarden, snowboarden, motorcross en surfen. En zo is de link ontstaan tussen Vans – skate.

Vans Old Skool

Inmiddels merken ook wij dat de populariteit van Vans in het afgelopen jaar fors is toegenomen. Zoals ik eerder al aangaf, gaat het met name om de Old Skool collectie, die niet meer weg te denken is. En dat is begrijpelijk: ze zijn ook gewoon super dope. Interessant weetje: de Old Skool variant is het meest populair in Denemarken, de Filipijnen en Slowakije. Ons land staat in de ranking op nummer 8.

Welke Vans heb jij in de kast staan? Op welke manier rock jij deze kicks? Deel jouw pic met ons via instagram en tag @theathletesfoot.NL en #TAFsneakerstyle. Ik ben benieuwd! :)

Of ben jij na het gelezen te hebben van deze blog getriggerd en wil jij ook een tof paartje Old Skools aanschaffen? Check ze nu of ga naar 1 van onze stores!

Meer blogs