Tommy Triggah

Tom Römer (40), beter bekend als Tommy Triggah, is al jaren bezig met zijn liefde voor sneakers. We spraken met hem af in De Tostibar in Arnhem om meer te weten te komen over zijn sneakerliefde.

Wat vind je van National Sneaker Day?

Als het mensen bij elkaar brengt ben ik er alleen maar voor. Er zijn tegenwoordig heel veel sneakerheads en als sneakers deze mensen samen kan brengen vind ik dat alleen maar een mooi iets. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor wat Nike met Air Max Day doet.

Wanneer is je sneakerliefde begonnen?

Dat is een hele tijd terug, ik denk dat dit ongeveer in de brugklas zat. Ik had toen wat vrienden die al wat ouder waren en daardoor ging ik al eerder op kleding letten en voornamelijk op sneakers. Je zag het toen al steeds meer om je heen, het werden toen nog sportschoenen genoemd en ik vond die sportschoenen zo tof en dat gevoel is eigenlijk nooit meer weg gegaan.

Wat is je Sneaker top 3?

- Air max 97
- Air max 2 light
- Air max 1

Ik vind deze vraag wel heel lastig, ik heb heel veel favoriete modellen. Het is dat ik moet kiezen maar er zijn veel modellen die niet onder doen voor deze 3. Maar voornamelijk ligt mijn voorkeur wel bij Nike Air Max. Nike heeft voor mij het meeste sentiment en daarom ook het meeste voorkeur. Voor mij is het allemaal met Nike begonnen, dat wil niet zeggen dat ik alleen maar Nike heb maar Nike heeft wel mijn hart veroverd destijds. Nike heeft ook gewoon de meeste iconische modellen uitgebracht en die komen nog steeds uit.

Is er een paar sneakers die je voorkeur hebben?

De Nike Air Max 1 heeft wel duidelijk mijn voorkeur. Ik heb hier ongeveer 20 à 25 paar van. Uit hoeveel sneakers bestaat je collectie? Ik zit nu ongeveer rond de 150 paar sneakers.

Wat is het meeste wat je voor een sneaker betaald hebt?

Het meeste wat ik heb betaald voor een sneaker is 240 euro. Dit was een ASICS GEL LYTE 3 Concepts collab. Dit was in 2015 voor hun 25th anniversary. Toen had ASICS elke maand met een andere sneakerboutique een collab en deze ASICS is mijn favoriet uit dat jaar. 240 euro is ook voor mij ook echt de grens aan wat ik uitgeef aan sneakers.

Wat levert je sneakerpassie jou op?

Ik kan hier voornamelijk gewoon mijn creativiteit in kwijt. En het levert mij ook veel contacten op in de sneakerwereld. Het is voor mij ook gewoon een stukje van mezelf die ik tentoon kan stellen. Ik haal er voornamelijk gewoon heel veel voldoening uit.

Heb je tips om sneakersschoon te houden?

Ik ben zelf niet z’n cleaner. Je ziet het natuurlijk steeds meer de laatste jaren omdat het aantal sneakerheads gegroeid is. Hierdoor ontstaan er ook steeds meer producten daarvoor. Ik heb uiteraard wel cleaners thuis. Als ik een tip mag geven aan iedereen die zijn of haar sneakers schoon wilt houden is het dat je voordat je sneakers schoon maakt je goed informeert op internet over de materialen. Het is belangrijk dat je weet wat je kan gebruiken en niet kan gebruiken op de verschillende materialen.

Hoe maak jij de ontwikkeling van sneakers mee?

In mijn jeugd was de sneaker gewoon echt nog een sportschoen. Deze werden verkocht en in sportwinkel en niet als een modeproduct. Toen gaven wij er echt onze eigendraai aan en probeerde onze eigen stijl ermee te creëren. Tegenwoordig zie je dat dit veel meer wordt aangestuurd door merken. En de sneaker is veel meer onderdeel geworden van de fashion wereld. Je ziet nu veel meer een tweedeling in technische sportkleding die echt bedoeld is om te sporten en de sportkleding die wordt ontworpen voor de mode.

Ik zie dat je een sneaker hebt meegenomen, wat voor sneaker is dit?

Ik heb een paar Nike Air Pegasus uit 1991. Deze is helemaal niet in mijn maat, ik pas hem helemaal niet. Maar deze sneaker heb ik puur uit nostalgie als een soort fotoalbum. Ik kijk er soms naar en dan zie ik het verschil tussen hoe het was en hoe het nu is. Deze ligt gewoon bij mij thuis en af en toe gaat de doos even open, kijk ik er even naar, ruik ik er even aan en dan is het weer helemaal goed. Dat brengt voor mij mooie herinneringen naar boven.

Meer blogs