better choice

De weg naar sustainability is een uitdaging. Het is een reis die draait om transparantie, openheid én dedication om te veranderen. Het is vallen, opstaan en samen stappen maken richting een sustainable wereld. En let’s keep it real, onze reis is nog maar net begonnen. 🍃 Dus terwijl wij hard werken om sustainability een vast onderdeel van onze reis te maken, kun jij first-hand ervaren hoe wij dit op een stylish en verantwoorde manier uitdragen. Met onze merken, onze sneakers en onze andere producten. #DaretoChange met ons vandaag! 🌍

adidas

adidas ziet in dat het plastic van vandaag het probleem van morgen is. adidas blijft vechten voor een lagere CO2-footprint door over te stappen naar 100% gerecycled polyester in al hun producten in 2024. Het andere doel waar adidas zich hard voor maakt, is de vermindering van broeistofgassen. Niet alleen de uitstoot van adidas zelf, maar ook die van haar leveranciers. Het is het doel om dit in 2030 met 30% verminderd te hebben ten opzichte van 2017. Voor adidas is het een gevecht dat groter is dan elke sport. De marathon voor onze toekomst.

De duurzame productlijnen van adidas
Primegreen
Primegreen is een lijn van hoogwaardig gerecycled polyester en andere materialen. De kledingstukken die gemaakt worden van Primegreen, bestaan voor minstens 40% uit gerecycled materiaal en bij de schoenen is dat percentage nog eens 10% hoger! Go green or go home!

Primeblue
Primeblue is een echt pareltje als het gaat om garen. Primeblue garen zijn namelijk voor 50% gemaakt van Parley Oceaan Plastic. Dit wordt gemaakt van plastic afval dat bij verschillende kusten en kustgebieden uit de zee is gevist, waardoor het onze oceanen niet langer vervuilt.

Materialen
Better Cotton
De katoenen producten van adidas ondersteunen de sustainable katoenteelt. Dit vloeit voort uit adidas’ ambitie om een einde te maken aan plastic afval.

Vegan
Een aantal van adidas’ producten zijn vegan. Dit betekent dat alle materialen, inclusief lijm en verfmaterialen geen dierlijke (bij)producten bevatten.

Nike

Het is Nike’s doel om de wereld samen te brengen door middel van sport. Zo creëren we een gezonde planeet met actieve communities en een gelijk speelveld voor iedereen. Dit kan door iedereen onderdeel te maken van dit proces. Nike kijkt hierbij naar impact-makers op ieder level: werknemers, Nike-consumenten, maar ook naar het productieproces en belangrijke factoren als koolstof, afval en energie.

Alle impactvolle moves die Nike op dit moment maakt op het gebied van sustainability, diversiteit & inclusie, worden vastgelegd in het Nike Impact report. Dat betekent natuurlijk niet dat Nike achterover leunt. Het Nike team is nu alweer hard bezig met het opstellen van de Nike Impact doelen van 2025. Ook is Nike onderdeel van de Sustainable Apparel Coalition. Dit is een groep van meer dan 250 organisaties die zich inzetten voor het meten én verbeteren van de impact van de fashion- en sneakerindustrie op het milieu.

Kleding
Katoen
Sinds 2020 gebruikt Nike alleen nog maar gecertificeerd biologisch en gerecycled katoen of Better Cotton, dat met veel zorg gemaakt wordt door het Better Cotton Initiative. Dat betekent 100% duurzaam katoen in al jouw Nike producten! Nike recyclet elk jaar meer dan 1,5 miljoen pond katoen. Ze nemen daarbij ook de verantwoordelijkheid voor het behouden van de natuur en het gezond houden van de grond waarop alle grondstoffen worden verbouwd. Dit doen ze door het gebruik van pesticiden (afkomstig uit fossiele brandstoffen) of synthetische meststoffen te verminderen, en met focus op de rechten van arbeiders en boeren.

Polyester
Nike’s gerecyclede polyester komt rechtstreeks van plastic flessen die na een grondige wasbeurt worden versnipperd tot vlokken. Vervolgens worden deze snippers samengeperst tot fijne plastic korrels zodat ze gesponnen kunnen worden tot een hoogwaardig garen. Naast het verminderen van afval, verlaagt gerecycled polyester de koolstofemissies tot wel 30%. Laten we het even visueel maken voor je: door het gebruik van gerecycled polyester, voorkomen we dat zo’n 1 miljard plastic flessen op de stortplaats of in natuurwater belanden. In plaats daarvan wordt het hergebruikt!

Nylon
Een aantal Nike producten zijn doelbewust gemaakt van gerecycled nylon zodat ze de meest uitdagende sportomstandigheden kunnen weerstaan. Door industrieel nylon afval te mixen met andere materialen, heeft Nike ijzersterke gerecyclede garen kunnen ontwikkelen om nieuwe topprestaties mee te creëren.

Move to Zero kledinglijn
‘Move to Zero’ is ontstaan vanuit het doel om de toekomst van de sport te beschermen door producten te produceren zonder waste en een C02-uitstoot van 0%. Alle Move to Zero kleding bestaat voor minstens 50% uit sustainable materialen, gebaseerd op het gewicht van de stof (exclusief de afwerkingen.) Wat sustainable is hoeft natuurlijk niet minder mooi te zijn. De Move to Zero stoffen zijn verkrijgbaar in alle kleurstellingen die bij de karakteristieke Move to Zero stijl horen. Het is Nike’s doel om het gebruik van sustainable materialen in alle kledinglijnen te verweven!

Schoenen
Air
Sinds 2008 zijn alle Nike Air zolen gemaakt van ten minste 50% gerecycled restafval, maar ook het productieproces is duurzaam. De Air MI fabrieken in Noord-Amerika draaien namelijk voor 100% op (hernieuwbare) windenergie. Verspilling wordt met een simpel een-tweetje buitenspel gezet, door (90%!) van het restafval van de Air-zolen opnieuw te gebruiken voor de Nike dempingsystemen. Vederlicht aan je voeten én een vermindering van de footprint op de aarde.

Flyknit
Nike Flyknit is een lichtgewicht stof die met veel precisie is gemaakt, maar het mooiste is dat er door dit knappe staaltje design 60% minder afval wordt produceert dan bij de productie van traditionele schoenen. Wist je bijvoorbeeld al dat het bovenwerk van iedere Flyknit schoen maar liefst 6-7 plastic flessen bevat?

Move to Zero sneakers Bij de Move to Zero lijn draait het allemaal om het verlagen van de afvalproductie en de Co2-uitstoot tot… 0%! Nike’s Move to Zero sneakers zijn gemaakt van minstens 20% gerecycled materiaal, (gebaseerd op hun gewicht.) Tot deze groep behoren ook Nike’s andere innovatieve schoenen die zorgen die een lagere impact hebben op de natuur, zoals de Flyleather, Flyknit en Air. Nike werkt er hard aan om zoveel mogelijk gerecyclede materialen en innovatieve designs processen te gebruiken, zodat Nike haar impact op het milieu en de planeet kan verminderen.

Space Hippie sneakers
Nike’s Space Hippie sneakers zijn schoenen voor echte avonturiers. Deze schoen is een radicale expressie van ‘circulair design,’ waarbij het hergebruiken van materialen centraal staat. De impact op het milieu bepaalt hier de keuze voor de materialen, het fabricageproces en het verpakkingsmateriaal. Het bovenwerk van de Space Hippie wordt gestikt met het speciaal ontwikkelde ‘Space Waste Yarn.’ Dat zijn garen gemaakt van plastic waterflessen, T-shirts en productieresten. Samen met de andere materialen bestaat het bovenwerk van de Space hippie daardoor voor maar liefst 90% uit gerecycled materiaal!

Crater Foam
De Space Hippie schoenen worden gemaakt met ‘Crater Foam.’ Crater Foam is een mix van Nike Foam en Nike Grind rubber voor stabiliteit en een vernieuwende look. Door minder ‘nieuw’ materiaal te gebruiken zorgt Nike voor een lagere C02-footprint. De Nike Grind korrels van gerecycled rubber zorgen voor unieke kleuren en texturen van de midsole, die iedere paar schoen uniek maakt.